BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, April 28, 2012

Cord Blood????

24th Feb 2012
1st day expo @ Kuala Lumpur Convention Center dh survey 3 company ni...tp xtau nk pilih yg mana & discuss dgn hsbd dulu. I g sini bersama kwn bernama Ana. end up kitorg shopping sakan smpi lengit usung brg2 yg terbeli,hahaha.

StemLife xde offer lain hanya mereka will charge u bila u dah bersalin nanti.
CellSafe bagi u hadiah stroller.
Crycord bagi u hadiah ikut pakej u pilih. carseat (newborn until 1yr or/and botol susu MAM or/and stroller)

25th Feb 2012
2nd expo dtg lagi bersama bonda & hsbd. kali ni g StemTech sbb x sempat survey semalam. Menarik jgk since I'm Berjaya's staff so ada diskaun 10%, dpt collect point tuk BCard dgn extra insurance pakej dgn Berjaya Sompo Insurance.

10th Mar 2012
kali ni expo i dtg dgn hsbd @ Mid Valley. yg ada 2 company shj iaitu CellSafe dgn Crycord je. Harga lebih kurang je...yg menarik is gift yg kami bakal dapat. Hsbd decided amek Cellsafe RM4700 wif 21yrs storing dgn RM100k Insurance masa transfer)

StemLife~~> http://www.stemlife.com/malaysia/knowledge/index.html
StemTech~~> http://www.stemtech-international.com/
Cellsafe~~> http://cellsafegroup.com/
Crycord ~~> http://www.cryocord.com.my/

Wednesday, April 18, 2012

5th Appointment

9th April 2012
Actually appointment nnt bln May tp arini I buat jgk appointment dgn Prof. Z sbb risau about air ketuban I yg sket. A week earlier dpt call from UKMSC yg Prof. Z awalkn waktu klinik 10am-1pm & sambung blk 5pm++. Kali ni appointment I bawak Bonda sekali, dia nk ikut plok & 1st time hsbd x dpt teman I kali ni.

I smpi dlm pkl 830am & dpt turn no.4 gitu. 1st time adik kaunter suh cek urine...selama ni dtg xde lgsg sbb perut ni xnmpk pn mcm preknen tau. Kali ke-5 jupe Prof. Z baru dorg pasan I preknen,huhu. Then lps cek urine & berat I (semakin naik, dah 54.8kg tau) kami g cafe for breakfast dulu. Lps breakfast kitorg g beli ubat  I -Calcium I je. Obimin Pluz ada lg 2bln so dh xmo beli, pening kepala bila bau & mkn Obimin Pluz ni. Settle je terus naik level 7 semula & nama I dipanggil (sempatla duduk 5-10minit)

Me: Air ketuban I sket masa scan details masa 22w. Nk buat camne Prof?
Prof. Z: Kita cek dulu. U baring, kita scan & kira sama2. Air ketuban ni mak xleh buat apa, depends kat baby u yg minum & kencing ari ketuban tu (recycle air ketuban).
Prof. Z: eh cukup je ni....apa la takut2kn patient kan?
Me: Prof. mana kertas kecik I letak sini. result tadi cek urine.
Prof. Z: eh xde pn...o0o0o ni haaa jatuh bawah meja plok.
Me: OK ke tu?
Prof. Z: normal je ni. continue ubat ye.
Me: kenapa nk cucuk kancing gg? tuk bb ke mak?
Prof. Z: tuk bb. dulu2 I tgk bb jadi hijau & kemudian mati. hijau mcm incredible hulk tu sbb jangkitan kuman tali pusat terus transfer ke bb. 1st bb mesti inject 2kali.u nk inject dgn I bole or g Klinik U check-up dkt rumah tu tp if possible after 30w. if lmbt, lama sket vaksin dgn bb.
Me: nak MC arini ye?
Prof. Z: OK. next appointment yg dh set aritu ye on 14-May-2012.


16th April 2012
Appointment dgn Klinik Kesihatan AU2 Keramat 9.00am tp I dh smpi awal 8.45am...sakit ati je tgk sbb org appointment pkl 8.00am masih byk lagi buku dorg dlm bakul, ampess....arini pn mcm ramai sgt patient (yg preknen & yg bb nk vaksin jgk). Kali ni dh tau cek urine dulu lps amek no giliran. tunggu punya tunggu smpi kematu montot lebar I ni kan.

10.30am baru kena panggil masuk bilik cek berat (dah naik lagi jadik 55kg, OMG 1w je tambah 200g) then cek BP & ditanya tadi urine botol no brp?no.5...syukur normal semua. Puan masuk bilik 4, kenapa x tekan no 4 sbb mmg appointment doktor arini. Sori, I xtau la. cepat je amek darah wif nurse last month jgk....ni Puan bawak g lab kat sebelah & result bg sini then tggu doktor kat sini.

dlm 10minit je dh kuar result darah, semua normal. then tggu doktor paling I x tahan. giliran I pkl 12.20pm gitu sbb I notis org kmdn dpt masuk dulu....siap tekad lagi stgh jam x panggil I, mmg nk blah je...dh x kuasa. nasib baik dipanggil b4 tu. Sorila doktor I bukan niat nk burukkn U tp I tau U mesti baru lagi...memula salah kira I ni baru 14w, then bila i ckp i dh 6mths baru doktor ckp 25w. Kn last week I jupe Prof 25w...arini mestila 26w++. Pastu I bgtau placenta i still low & bb breech, mntk cek. She said sama tp nnt bb akan naik & I set next appointment masa I 28w.(8-May nnt)

I mntk MC. She said xboleh time slip ke? I said kenot...i smpi tadi b4 9.00am skrg dh nk pkl 1.00pm...halfday dah mesti MC & I keja private.Nasib baik bagi jgk MC walaupn doktor mcm terlupa bg smpi I tny MC amek mana? Eh MC kat sini, jap2 I tulis MC tuk U. sabo jela ek. Then I tny bila bole injek kancing gg. doktor jwb Im not so sure. U bole tny nurse depan sbb schedule semua ada dgn mereka. I masih baru lagi kat sini...adoiii doktor ni, x boleh blah laaaa,hehe.

b4 blk I set next appointment 8-May & mntk 8.00am xmo lagi 9.00am nnt buang masa menunggu.Adik tu jwb arini luar biasa patient nye kak. xkira nk jgk pkl 8.00am senang sket. habis cpt2 sket...ni org pkl 8.00am pn blom abis2 dh pkl 9.30am.

Wednesday, April 4, 2012

Details Scan & 3D/4D Scan

17th March 2012
jupe this service from Facebook. paling murah kot I jupe. Details Scan is RM150, 3D/4D Scan is RM100. If buat both RM200 saja. Our Appointment on 17th March 2012 pkl 7pm-720pm & 720-740pm, kena amek 2 slots sebab buat Details Scan & 3D/4D Scan. Memang confirmed BOY again. Tapi x nmpk his face sbb dia tutup dgn tgn kanan. So Jez=sonographer ketuk2 la my perut tp baby marah siap tutup muka dgn kaki plak...hahaha so garang aar. Overall I sgt2 berpuas hati dgn Jezz yg memang penyabar & explanation yg clear. kira jari tgn kaki kiri kanan, chamber jantung, otak, tulang rusuk, kidney, ukuran mata, hidung,mulut....lengkapla. I kena only RM100 je since his face tak nampak, kira Jezz charge us only for Details Scan. Soon, I will do the 3D/4D Scan with Jezz again.

Anything boleh carik Jezz Facebook, search 3D 4D scan Malaysia

video

Tuesday, April 3, 2012

1st Appointment at Government Clinic

19th March 2012
b4 8am sudah smpi d Klinik Kesihatan AU2 Keramat....dpt no giliran yg ke-8 tau. Nurse panggil masuk sekali 4org terus. diminta bg sample air kencing dulu bg sape yg x buat lg. 3 dari 4 mmg blom buat, so bukan I sorg je 1st time check-up...then nurse panggil nama 1 by 1, cek blood pressure (129|78=border sudah) dgn soal-siasat parent kita ada penyakit apa. I jujur saje mengaku yg I IVF & penyakit parent I.

Then disuruh tggu lagi tuk masuk 1 bilik lain. Giliran tiba, soal-siasat sikit pasal I penah gugur 6w masa 1st IVF dulu. I diminta baring & nurse check perut dgn tekan2 sket. Lps tu buncitku diukur pkai tali ukur mcm org amek ukur badan tempah baju tu, dr bwh pusat terus kat line operet I tu--22tinggi rahim=22w, then nurse amek Doppler dgr HeartBeat bb dlm 1.57bpm.

Tggu lagi tuk amek darah. memang terer nurse tu tak sakit & cepat je tiub tu penuh. then cek HIV pkai test kit (-ve) lps tu nurse suruh I g klinik sebelah tuk jupe doktor since doktor O&G situ tiada krn berkursus. lama plok tggu giliran dh smpi pkl 1030am baru dpt jupe doktor & I tny if I hanya dpt Timeslip or MC. Doktor yg baik hati offer I MC terus sbb dr b4 8am dh smpi & my ofis mana terima timeslip ni.

next appointment is 16th April 2012 nanti.

21st March 2012
I smpi Klinik Kesihatan AU2 Taman Keramat dlm pkl 8am tuk dapatkan result darah I last week sbb nk buat Insurans 4 my baby. Alhamdulillah dah ada pn & semua OK. So I kena jupe O&G tuk complete the form. I dah appointment dgn Prof.Z on 9th April 2012 nanti.

Will update u soon.

Ami's photobook

COUNTDOWN

Our Lil Prince

 Baby Birthday Ticker Ticker

Pregnancy Testing

My Breastfeeding Timeline

Lilypie Breastfeeding tickers

My Operation Day