BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 5, 2012

Ada Apa Dgn 7th July 2012


sori sgt2 sbb lama sgt2 xde langsung update.

Inilah our lil precious prince....via c-sect sbb at HUKM=PPUKM dgn Prof. Z jgk laaaa.

7th July 2012 at 3.39pm. hanya 2.31kg & 32cm shj tp terpakse czer jgk sbb degil xmo turun & still breech walaupn dh 38w++ gitu.

Monday, July 30, 2012

Kelas Antenatal di HUKM


30th April 2012
Dlm pkl 12.15pm gerak dari ofis bersama Zah tuk ke HUKM semata2 nak register Kelas Antenal. Aritu penah tny kat UKMSC pasal Kelas Antenatal ada buat ke? Nurse situ cakap xde tp HUKM ada. Juz g kat PAC (tgkt bwh) & tny kat kaunter. Jadual kelas dah siap tuk setahun mcm kat bwh ni. Misi PAC tu ckp salu penuh so 1st come 1st serve. Actually nk pilih date 19 Mei tp hsbd xleh sbb ade gathering dgn kwn2 dia. So kami pilih date 23 Jun.


23rd June 2012
daftar mulai 8.00 am tu pn tercarik2 katne kelas ni kan?then kelas mula 8.50am dgn citer pasal jenis2 ubat bius macam epidural & spinal bius; kelas kebaikan susu ibu & cara2 nak breastfeed baby; kelas bersalin secara normal or czer by Dr. Natasha (mmg igt nama doktor ni). kemudian ada minum pagi pkl 10.30am. sambung blk pkl 11.00 sampai pkl 1.00pm dgn kelas mandikan baby. then lunch break sampai pkl 2.00pm. sambung lagi dgn kelas nutrisi susu/food tuk baby by Anmum; kelas simpan cord blood by Cellsafe; kelas senaman tuk kuatkn pelvik secara teori & praktikal sebelum collect kuih/air kotak. Last kami dibawa melawat Wad + Bilik Bersalin.


**igt2 lupa la susun atur kelas nya...tp cover la semua kelas.
yuran hanya RM100.00 tuk 2 org. nk attend juz walk-in ke PAC, HUKM & tny kat kaunter je.

ni gambo tayangan video cara2 nak mandi baby dgn betul.

Wednesday, July 18, 2012

Next2 Appointment

8th May 2012
Appointment dgn Klinik Kesihatan AU2 Keramat 8.00am tp I smpi pkl 820am dgn sengaja. 1st smpi je terus amek no giliran jupe doktor. Actually appointment hari ni sbb last doktor mintak confirm placenta I yg still low (sipi2 nk tutup servik). So awal2 dah amek no giliran jupe doktor. Sgt cepat giliran jupe doktor. Lps scan je, doktor cek placenta dah naik & I plak terus mintak tuk ATT 1st dose dgn doktor sbb Prof. Z ada pesan bila dah 7bln bole start amek injection kancing gg ni kat mana2. Selesai je ATT jab I terus drv masuk ofis & sampai dalam pkl 10am. Xde buat urine, blood test or timbang berat. semata2 jupe doktor je hari ni.

14th May 2012
Appointment di UKMSC dgn Prof. Z. Pagi2 husband dtg htr kad appointment tuk amek no. So I dtg alone masa lunch time, gerak dari ofis pkl 12 gitu. Smpi dlm pkl 1pm. Then ikut rutin biasa cek urine dgn blood pressure (semua normal) tapi berat badan je naik lagi menjadik 57.8kg :( homaigot, haha.
Jupe Prof. Z inform i dh amek ATT kat Klinik Gomen. Mcm biasa scan cek placenta, air ketuban, tali pusat, berat baby yg baru 1.5kg.

28th May 2012
Appointment dgn Klinik Kesihatan AU2 Keramat 8.00am. check-up biasa -> urine normal; -> blood pressure -> OK; HB bb -> OK; berat I je KO sbb naik lagi jadik 58.5kg dlm 1 week...kuikui

11th June 2012
Mggu ni I dah 34W tp baby I breech. Kepala baby kat kanan perut I. hanya mengharapkn baby akan turun ke bawah by 36W-37W nnt. If not, kira confirm kena czer & x leh normal. Menurut Prof. Z seboleh2nya nak kurang risiko kepada ibu dgn baby. I bgtau next ATT yg 2nd dose kat Klinik Gomen is next week then Prof. Z suh amek hari ni kat sini sbb next week mcm dah lambat sgt. I folo jela tp misi sini wat sakit plak. dulu 1st jab ok je :)

18th June 2012
Last check-up di Klinik Kesihatan AU2 Keramat sbb lps ni check-up every week so I inform nk continue dgn Prof. Z di UKMSC smpi deliver nnt. Misi ckp jgn lupe inform bila dh deliver sbb kami ada buat lawatan tuk cek ibu dgn baby ke rumah. Baby masih Oblique Breech with 148bpm HB (normal). Ibu jela naik lagi berat jadik 61kg :D urine+BP+darah semua OK, alhamdulillah.

25th June 2012
I sudah 36W dtg tuk weekly check-up dgn Prof. Z @ UKMSC. before tu rutine check --> my urine & BP ok tp berat naik lagi jadik 61.8kg..waduh2 naik lagi. estimated berat baby is 2.4kg je, yg lain2 tu berat I sendiri ka?hahaha pasrah jela janji sihat baby I. Masa scan baby kedudukan tak berubah :( which masih breech di tmpt yg sama jugak. Then Prof. Z cadang czer 7th July 2012 ni tp ptg sbb I kena g Subang for lecture sebelah pagi. I pn free baru ada 1 patient, if U nak baru 2 org. if wiken lagi rilex & xde kelam-kabut dgn ramai2 org, bilik pn kosong. <-- Prof. Z cuba mempengaruhi hsbdku sbb aku mmg x kisah je apa2 date pun.


2nd July 2012
Sekarang I sudah 37W dtg UKMSC tuk weekly check-up dgn Prof. Z. macam biasa buat rutine check --> urine & BP ok tp berat I naik lagi jadik 62.3kg. estimated berat bb kali ni hanya 2.7kg je. Kali ni hsbd I setuju dgn Prof. Z tuk czer je 7th July 2012 (actually anniversary kami pada 7th July 2007). Mengambil kira if tunggu lagi 1-2W blom tentu bb i pusing turun & risiko2 lain yg kami tak sanggup nk lalui plak.

Thursday, May 3, 2012

Lenggang Perut

28th April 2012
sesudah subuh (8.00am) nenek ni mintak amek tuk wat LENGGANG PERUT. b4 tu nk citer barang2 yg digunakan semasa upacara ini. xde susah carik & sket je, iaitu:

*1 biji ayam kampung
*7 biji kelapa (kelapa pandan ke kelapa gading ke, terpulang)
*7 helai kain batik lepas (kain batik baru belum jahit lagi)

 
 
 
 

Saturday, April 28, 2012

Cord Blood????

24th Feb 2012
1st day expo @ Kuala Lumpur Convention Center dh survey 3 company ni...tp xtau nk pilih yg mana & discuss dgn hsbd dulu. I g sini bersama kwn bernama Ana. end up kitorg shopping sakan smpi lengit usung brg2 yg terbeli,hahaha.

StemLife xde offer lain hanya mereka will charge u bila u dah bersalin nanti.
CellSafe bagi u hadiah stroller.
Crycord bagi u hadiah ikut pakej u pilih. carseat (newborn until 1yr or/and botol susu MAM or/and stroller)

25th Feb 2012
2nd expo dtg lagi bersama bonda & hsbd. kali ni g StemTech sbb x sempat survey semalam. Menarik jgk since I'm Berjaya's staff so ada diskaun 10%, dpt collect point tuk BCard dgn extra insurance pakej dgn Berjaya Sompo Insurance.

10th Mar 2012
kali ni expo i dtg dgn hsbd @ Mid Valley. yg ada 2 company shj iaitu CellSafe dgn Crycord je. Harga lebih kurang je...yg menarik is gift yg kami bakal dapat. Hsbd decided amek Cellsafe RM4700 wif 21yrs storing dgn RM100k Insurance masa transfer)

StemLife~~> http://www.stemlife.com/malaysia/knowledge/index.html
StemTech~~> http://www.stemtech-international.com/
Cellsafe~~> http://cellsafegroup.com/
Crycord ~~> http://www.cryocord.com.my/

Wednesday, April 18, 2012

5th Appointment

9th April 2012
Actually appointment nnt bln May tp arini I buat jgk appointment dgn Prof. Z sbb risau about air ketuban I yg sket. A week earlier dpt call from UKMSC yg Prof. Z awalkn waktu klinik 10am-1pm & sambung blk 5pm++. Kali ni appointment I bawak Bonda sekali, dia nk ikut plok & 1st time hsbd x dpt teman I kali ni.

I smpi dlm pkl 830am & dpt turn no.4 gitu. 1st time adik kaunter suh cek urine...selama ni dtg xde lgsg sbb perut ni xnmpk pn mcm preknen tau. Kali ke-5 jupe Prof. Z baru dorg pasan I preknen,huhu. Then lps cek urine & berat I (semakin naik, dah 54.8kg tau) kami g cafe for breakfast dulu. Lps breakfast kitorg g beli ubat  I -Calcium I je. Obimin Pluz ada lg 2bln so dh xmo beli, pening kepala bila bau & mkn Obimin Pluz ni. Settle je terus naik level 7 semula & nama I dipanggil (sempatla duduk 5-10minit)

Me: Air ketuban I sket masa scan details masa 22w. Nk buat camne Prof?
Prof. Z: Kita cek dulu. U baring, kita scan & kira sama2. Air ketuban ni mak xleh buat apa, depends kat baby u yg minum & kencing ari ketuban tu (recycle air ketuban).
Prof. Z: eh cukup je ni....apa la takut2kn patient kan?
Me: Prof. mana kertas kecik I letak sini. result tadi cek urine.
Prof. Z: eh xde pn...o0o0o ni haaa jatuh bawah meja plok.
Me: OK ke tu?
Prof. Z: normal je ni. continue ubat ye.
Me: kenapa nk cucuk kancing gg? tuk bb ke mak?
Prof. Z: tuk bb. dulu2 I tgk bb jadi hijau & kemudian mati. hijau mcm incredible hulk tu sbb jangkitan kuman tali pusat terus transfer ke bb. 1st bb mesti inject 2kali.u nk inject dgn I bole or g Klinik U check-up dkt rumah tu tp if possible after 30w. if lmbt, lama sket vaksin dgn bb.
Me: nak MC arini ye?
Prof. Z: OK. next appointment yg dh set aritu ye on 14-May-2012.


16th April 2012
Appointment dgn Klinik Kesihatan AU2 Keramat 9.00am tp I dh smpi awal 8.45am...sakit ati je tgk sbb org appointment pkl 8.00am masih byk lagi buku dorg dlm bakul, ampess....arini pn mcm ramai sgt patient (yg preknen & yg bb nk vaksin jgk). Kali ni dh tau cek urine dulu lps amek no giliran. tunggu punya tunggu smpi kematu montot lebar I ni kan.

10.30am baru kena panggil masuk bilik cek berat (dah naik lagi jadik 55kg, OMG 1w je tambah 200g) then cek BP & ditanya tadi urine botol no brp?no.5...syukur normal semua. Puan masuk bilik 4, kenapa x tekan no 4 sbb mmg appointment doktor arini. Sori, I xtau la. cepat je amek darah wif nurse last month jgk....ni Puan bawak g lab kat sebelah & result bg sini then tggu doktor kat sini.

dlm 10minit je dh kuar result darah, semua normal. then tggu doktor paling I x tahan. giliran I pkl 12.20pm gitu sbb I notis org kmdn dpt masuk dulu....siap tekad lagi stgh jam x panggil I, mmg nk blah je...dh x kuasa. nasib baik dipanggil b4 tu. Sorila doktor I bukan niat nk burukkn U tp I tau U mesti baru lagi...memula salah kira I ni baru 14w, then bila i ckp i dh 6mths baru doktor ckp 25w. Kn last week I jupe Prof 25w...arini mestila 26w++. Pastu I bgtau placenta i still low & bb breech, mntk cek. She said sama tp nnt bb akan naik & I set next appointment masa I 28w.(8-May nnt)

I mntk MC. She said xboleh time slip ke? I said kenot...i smpi tadi b4 9.00am skrg dh nk pkl 1.00pm...halfday dah mesti MC & I keja private.Nasib baik bagi jgk MC walaupn doktor mcm terlupa bg smpi I tny MC amek mana? Eh MC kat sini, jap2 I tulis MC tuk U. sabo jela ek. Then I tny bila bole injek kancing gg. doktor jwb Im not so sure. U bole tny nurse depan sbb schedule semua ada dgn mereka. I masih baru lagi kat sini...adoiii doktor ni, x boleh blah laaaa,hehe.

b4 blk I set next appointment 8-May & mntk 8.00am xmo lagi 9.00am nnt buang masa menunggu.Adik tu jwb arini luar biasa patient nye kak. xkira nk jgk pkl 8.00am senang sket. habis cpt2 sket...ni org pkl 8.00am pn blom abis2 dh pkl 9.30am.

Wednesday, April 4, 2012

Details Scan & 3D/4D Scan

17th March 2012
jupe this service from Facebook. paling murah kot I jupe. Details Scan is RM150, 3D/4D Scan is RM100. If buat both RM200 saja. Our Appointment on 17th March 2012 pkl 7pm-720pm & 720-740pm, kena amek 2 slots sebab buat Details Scan & 3D/4D Scan. Memang confirmed BOY again. Tapi x nmpk his face sbb dia tutup dgn tgn kanan. So Jez=sonographer ketuk2 la my perut tp baby marah siap tutup muka dgn kaki plak...hahaha so garang aar. Overall I sgt2 berpuas hati dgn Jezz yg memang penyabar & explanation yg clear. kira jari tgn kaki kiri kanan, chamber jantung, otak, tulang rusuk, kidney, ukuran mata, hidung,mulut....lengkapla. I kena only RM100 je since his face tak nampak, kira Jezz charge us only for Details Scan. Soon, I will do the 3D/4D Scan with Jezz again.

Anything boleh carik Jezz Facebook, search 3D 4D scan Malaysia

video

Tuesday, April 3, 2012

1st Appointment at Government Clinic

19th March 2012
b4 8am sudah smpi d Klinik Kesihatan AU2 Keramat....dpt no giliran yg ke-8 tau. Nurse panggil masuk sekali 4org terus. diminta bg sample air kencing dulu bg sape yg x buat lg. 3 dari 4 mmg blom buat, so bukan I sorg je 1st time check-up...then nurse panggil nama 1 by 1, cek blood pressure (129|78=border sudah) dgn soal-siasat parent kita ada penyakit apa. I jujur saje mengaku yg I IVF & penyakit parent I.

Then disuruh tggu lagi tuk masuk 1 bilik lain. Giliran tiba, soal-siasat sikit pasal I penah gugur 6w masa 1st IVF dulu. I diminta baring & nurse check perut dgn tekan2 sket. Lps tu buncitku diukur pkai tali ukur mcm org amek ukur badan tempah baju tu, dr bwh pusat terus kat line operet I tu--22tinggi rahim=22w, then nurse amek Doppler dgr HeartBeat bb dlm 1.57bpm.

Tggu lagi tuk amek darah. memang terer nurse tu tak sakit & cepat je tiub tu penuh. then cek HIV pkai test kit (-ve) lps tu nurse suruh I g klinik sebelah tuk jupe doktor since doktor O&G situ tiada krn berkursus. lama plok tggu giliran dh smpi pkl 1030am baru dpt jupe doktor & I tny if I hanya dpt Timeslip or MC. Doktor yg baik hati offer I MC terus sbb dr b4 8am dh smpi & my ofis mana terima timeslip ni.

next appointment is 16th April 2012 nanti.

21st March 2012
I smpi Klinik Kesihatan AU2 Taman Keramat dlm pkl 8am tuk dapatkan result darah I last week sbb nk buat Insurans 4 my baby. Alhamdulillah dah ada pn & semua OK. So I kena jupe O&G tuk complete the form. I dah appointment dgn Prof.Z on 9th April 2012 nanti.

Will update u soon.

Thursday, March 8, 2012

4th Appointment

13th February 2012
8.30am smpi UKMSC g daftar dulu & I dpt giliran ke-6. then terus g office hsbd b4 I blk umah bonda. dlm pkl 11.30am I drv g UKMSC. dlm pkl 12.30pm hsbd smpi. tggu punya tggu giliran kami smpi jua pkl 2.00pm. Lps borak2 sket, Prof mintak baring 4 ultrasound mcm biasa.


Prof. Z:dulu scan I dh bgtau BOY ke GIRL?
Me: blom lg Prof. aritu kan baru 3bln++.
Prof. Z: kita try tgk kali ni.bb posing terkangkang ni mmg sesuwai nk tgk.
Hsbd: dah boleh tau ke Prof?
Prof. Z: dah nampak sgt2...tu dia Pun**. so confirm la BOY.
Hsbd: Ni xde tukar2 ke Prof sbb awal lg ni.
Prof. Z: if mcm ni mmg confirmed sudah BOY.
Hsbd: Prof. nk cek tulang belakang, muka, jari?
Prof. Z: meh kira jari tgn cukup, tulang blkg pn OK. bb tgh senyum ni.



b4 blk Prof. bg buku pink as I'm 18weeks, alhamdulillah. pastu dpt 1 buku & gift box.

Mulai skrg i kena mkn Obimin Pluz dgn Calcium (sbb i ckp i krem kat betis). then i g beli ubat kat Farmasi PPUKM kat bawah. nk jimat sket, if beli kat UKMSC or Guardian or Watson memang mahal. I dah cek harga b4 ni pn.


16th February 2012
baru je call my insurance agent smlm....tadi she came to my office & tlg isi form mcm2 tp ada 2 form I still blom complete:-
1) hsbd's sign
2) O&G need to fill up

kami mintak premium yg paling murah tuk Pruearly start iaitu RM215 sbln. nnt bb dh umo 2thn kena tukar policy (mcm upgrade). sila refer sini for more details http://www2.prudential.com.my/corp/prudential_en_my/solutions/child/PMCPESPBS.html

21st February 2012
g Klinik AU2 Keramat tuk check-up seterusnya. nurse tu bg date 19th Mac 2012 sbb last week baru je check-up dgn Prof kan. I g sini sbb kwn2 ramai cadangkn ke Klinik Gomen tuk check-up details. So I pn nk try la ni.

Wednesday, February 22, 2012

shortform masa ultrosound fetus

Guidelines yg I jupe thru google. tenkiu www.baby2see.com sini ada ukuran ikut mggu kita preknen.

GS=Gestation
BDP=?
OFD=?
HC=Head Circumference
AC=Abdominal Circumference
FL=?
AC=?
CRL=Crown-Rump Length
EFW=Estimated Fetus Weight

will update once I jupe info yg lain2

Friday, February 10, 2012

another extra scan

30th January 2012
dlm pkl 9am dh kuar umah. g tapau breakfast tuk bonda and hsbd. then terus g Ampang tuk byr Maintenance Charges Apartment. Lps tu singgah Hong Leong Bank Ampang Point byr duit Lagi Best (x brp best pun,hikhik) and RHB Ampang Point konon2 nak apply SR1M tp tak layak sbb syarat pendapatan isi umah RM3k, xde simpanan RM10k sama ada wife or hsbd (ASB/ASW) --> ampesss

dgn kadar segera terus ke LRT Jelatek tuk amek hsbd dtg tuk teman I g Klinik Mediviron for scan biasa sajo. sebab next appointment dgn Prof Z on 13-Feb mcm lambat plok. Mcm aritu, dpt MC (dgn niat hokey) & charges only RM49 sajo.Tny byk jgk kat doktor especially part uri I yg half tutup bwh kan? Alhamdulillah, doktor ckp mmg kat bwh tp x tutup servik I so don't worry. Berhasil jgk la urutan yg mak i rekemenkn (tanpa izin hsbd tau, so masih rahsiakn lagi...it's OK, hsbd I x bace blog I kot???). ni lah dia our precious...doktor ukur kepala, peha panjang, perut...ntah xpaham sgt. tp hsbd hepi sbb nmpk bb isap jarik & gerak2 (mcm sgt aktif plok).


CRL=102.1mm(16w0d) BDP=32.7mm(16w1d) AC=105.2mm(16w3d) FL=20.5mm(16w1d) EFW=151g

Sunday, January 15, 2012

3rd Appointment

9th January 2012
pg ni terbgn lmbt so kami smpi HUKM pkl 9pg++. g MAC dulu tuk amek kad appointment i yg hsbd tertinggal bln lps masa suh dia beli ubat duphaston.then baru naik lvl 7-UKMSC, i dpt giliran ke-7. then terus g Shah Alam tuk buat KAD NIKAH kami, hehe dh 4thn++ baru nk bikin. sila salah hsbdku yg males nk g Shah Alam & dh hilangkn surat akuan nikah lelaki. Akak tu ckp 5hari bekerja boleh dtg amek (ntah bila la hsbd nk amek plok).
then g Bank Rakyat mengurus urusan untuk tambahan saham last year kitorg ada beli. Sama2 dpt tawaran tambahan saham so tambah jela. If not, ade RM500 je. Urusan kat sini sgtla lama, sgt SELO servis di Bank Rakyat Sek 9 Shah Alam ni. Setel je kami g JPJ Selangor d Padang Jawa sbb hsbd nk renew lesen memandu (sebuk nk letak gambo terkini yg hsbd perasan encem). laju jgk servis sini walaupn giliran menunggu 100 lagi, siap dlm sejam je beb. Agenda seterusnya ilah lunch (dh pkl 2pm kot) kitorg mkn di Restoran apa ntah nama Puteri. sini mmg terbaik gulai kawahnya. Igt nk nasik half tp habis jgk 1 pinggan. OMG konfem GEMOT.
Destinasi terakhir ialah ke HUKM semula. b4 tu i dh call UKMSC bgtau i lewat sket. then g beli ubat Duphaston dari MAC & naik level 7. Prof ukur paler & perut, hasilnya sama 12w3d (cptla plok bb besar, aritu kan lmbt 1w). nmpk bentuk tinger, paler besar kat gambo scan bwh ni ek.Prof bgtau uri i half tutup jln kuar tp jgn risau sbb awal lg biasa boleh naik sendiri uri tu ke atas....hoping semuanya selamat. I mengharap untuk bersalin secara normal nanti.

Ami's photobook

COUNTDOWN

Our Lil Prince

 Baby Birthday Ticker Ticker

Pregnancy Testing

My Breastfeeding Timeline

Lilypie Breastfeeding tickers

My Operation Day